Champagne: Een bruisend verhaal vol verrassingen en geheimen
Bubbels, feesten en luxe – dat is waar we aan denken bij champagne. Maar wist je dat er achter dit feestelijke drankje veel heerlijke Factsnacks schuilgaan? Een klein overzichtje.
De naam is beschermd
Neem bijvoorbeeld de naam ‘champagne’. Die is zo exclusief dat alleen mousserende wijn uit de Franse Champagnestreek deze naam mag dragen, dankzij bescherming van de Europese Unie. Dit zorgde voor flink wat opschudding in het Zwitserse dorp Champagne, waar ook wijn wordt gemaakt. Na een juridisch gevecht moesten de Zwitsers hun wijn omdopen tot C-ampagne en Ciiampagne. Een flinke tegenvaller, want de verkoop daalde van 110.000 naar 32.000 flessen per jaar. Hun protest tegen deze beslissing is nog steeds in behandeling.
Oospronkelijk een Engelse uitvinding
Maar wist je dat de champagne zoals wij die kennen, eigenlijk een Engelse uitvinding is? De méthode champenoise, het proces waarbij de bubbels ontstaan door een tweede gisting in de fles, werd al in 1662 in Engeland beschreven. De Fransen hebben er later hun eigen draai aan gegeven, maar de basis werd gelegd door onze vrienden over het Kanaal. Sterker nog, de bekende Dom Pérignon (1638-1715) probeerde de bubbels juist uit de wijn te krijgen, omdat hij dacht dat de flessen zouden ontploffen door de druk!
49 miljoen bubbels!
En dan die iconische bubbels. In een standaardfles champagne zitten maar liefst 49 miljoen bubbels, genoeg om een zwembad mee te vullen! En ze stijgen sneller dan bierbelletjes, dankzij de opgeloste eiwitten die zich aan de rand van de belletjes verzamelen. Maar pas op in de ruimte: daar ontsnappen de bubbels niet zoals op aarde, waardoor de champagne in de fles blijft!
Dus, de volgende keer dat je een glas champagne inschenkt, proost dan niet alleen op het goede leven, maar ook op de rijke geschiedenis en de fascinerende wetenschap achter dit bruisende drankje. En vergeet niet: drink je champagne het liefst uit een wijnglas in plaats van een champagnefluit, zodat de aroma’s zich optimaal kunnen ontwikkelen. Proost!
Wat vind jij van deze Factsnack?